Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено

...
Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено
Коментари Харесай

Извънредният закон бе обнародван в извънреден "Държавен вестник"

Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година бе обнародван в ексклузивен брой на " Държавен вестник " -  брой: 28, от дата 24.3.2020 година

Повечето от неговите правила влизат с противоположна мощ - още от 13 март, а всички останали от през днешния ден, 24 март. Сред последните са измененията в Наказателен кодекс, които плануват ремонти в текстове за наказване на продажба на артикули на цена над избраната по време на изключително състояние и увеличаването на санкцията на 50 000 лева при предаване по " радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника ".

Пак от през днешния ден влизат в действие промени в разпоредбите, свързани с платформата по закона за публичните поръчки, измененията в данъчните закони, потреблението на трафичните данни за определяне на нарушавания на карантината, промените в периодите по установяване, обявление, внасяне, застраховане и събиране на отговорности за мита, налози, в това число и акцизи.

Останалите правила влизат с противоположна мощ, от деня на оповестяване на изключителното състояние. Така с тях се узаконяват към този момент признатите и подхванати ограничения на здравния министър, трансформират се правила при публичните поръчки, узаконява се и отдалеченото обучение за учениците в дневна, вечерна, задочна, самостоятелна и комбинирана форма на образование. То е несъмнено като " образование, както и поддръжка за личностно развиване от разстояние в електронна среда посредством потребление на средствата на осведомителните и информационните технологии ".

С този закон е позволено " военнослужещите от въоръжените сили при условия и по ред, избрани с акт на Министерския съвет, взаимно и/или координирано с други органи " да могат да вземат участие в използването на противоепидемични ограничения и ограничавания на територията на страната, на обособен район или на контролно-пропускателен пункт .  Военнослужещите от въоръжените сили ще имат право да:

1. правят инспекции за определяне идентичност на лице;

2. лимитират напредването на разположение до идване на органите на Министерството на вътрешните работи, за което има данни, че е отказало или не извършва мерките от Закона за здравето, като се сформира двустранен писмен протокол;

3. стопират транспортни средства до идване на органите на Министерството на вътрешните работи;

4. лимитират напредването на лица и транспортни средства на контролно-пропускателен пункт;

5. употребяват физическа мощ и помощни средства единствено когато това е безусловно належащо.

Извънредният закон прави промени в Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване, в закона за лекарствените артикули в хуманната медицина и доста други. Променят се и правила, свързани с усвояването на еврофондовете. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР